top of page
  • LAS Barje

Vabilo na tematske delavnice na Griču

Luka Košir pripravlja delavnice v okviru projekta CREAMED, ki ga izvaja LAS Barje z zaledjem. Delavnice so namenjene vsem starostnim skupinam lokalnega prebivalstva na območju občin Brezovica, Borovnica, Dobrova-Polhov Gradec, Horjul, Log-Dragomer in Vrhnika.

Na delavnicah bomo spoznali:

· lokalne pridelovalce,

· lokalne tradicionalne jedi pripravljene z modernimi pristopi in praktičnimi tehnikami,

· vključevanje lokalnega kulinaričnega utripa v prehrano otrok,

· spoznavali vpliva Alpsko Jadranske regije na razvoj kulinarike v našem okolju,

· poznavanje načinov shranjevanja sezonske surovine in pomembnost uživanja takih živil,

· nabiralništvo, ki velikokrat povzroča nesoglasja med lastniki parcel in nabiralci, hkrati pa se kaže pomanjkanje znanja na področju uporabe zdravilnih zeli.


Lokacija: Grič, Šentjošt nad Horjulom

Število udeležencev: 10 udeležencev

Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest. Ob prijavi zapišite na katero delavnico se prijavljate, datum in uro. O potrditvi prijave vas bomo obvestili.


1. MESO 3.7.2023 ob 9. uri in 15. uri. Delavnica traja 4 šolske ure

Pri delavnici o mesu se bomo spoznali z različnimi vrstami mesa in podrobno preučili uporabnosti različnih kosov za različne namene. Spoznali se bomo z najmodernejšimi tehnikami priprave in pri pripravi uporabili tradicionalne tehnike. Spoznali bomo tehnike zorjenja mesa in filozofije priprave brez odpadkov.


2. ZELENJAVA 4.7.2023 ob 9. uri in 15. uri. Delavnica traja 4 šolske ure

Na delavnici se bomo osredotočili na pomembnost sezonske uporabe zelenjave »IZ NJIVE NA KROŽNIK«. Obdelali bomo zanimive tehnike priprave raznovrstne zelenjave in spoznali z uporabo divjih rastlin v prehrani. Spoznali bomo načine uporabe zelenjave v prehrani, ki omogoča pripravo praktično brez odpadkov.


3. RIBE, MORSKI SADEŽI 10.7.2023 ob 9. uri in 15. uri. Delavnica traja 4 šolske ure

Kot pri drugih jedeh je sezonskost pomembna tudi pri ribjih jedeh, spoznali bomo pomembnost umeščanja ribjih jedi v jedilnike . Ribjo delavnico smo pripravili za tiste, ki ste ljubitelji rib in se bi radi na tem področju še navadili kaj novega. Na delavnici bomo prikazali osnove razreza rib in jih pripravljali tako surove kot termično obdelane. Pokazali bomo vrsto modernih in tradicionalnih metod kuhanja, spoznali različne morske sadeže. Tako kot pri ostalih delavnicah bomo spoznali trajnostni vidik z uporabo vseh delov ribe.


4. KRUH 11.7.2023 ob 9. uri in 15. uri. Delavnica traja 4 šolske ure

Kruh je živilo s katerim se srečujemo skoraj vsak dan, na delavnici o kruhu bomo prikazali klasične in moderne tehnike priprave. Pripravili bomo različne vrste kruha iz celega sveta, z upoštevanjem tradicionalni vidika in pristopa, spoznali bomo uporabo droži in kaj je pomembno pri uporabi le teh.


5. SLADICE 17.7.2023 ob 9. uri in 15. uri. Delavnica traja 4 šolske ure

Na delavnici za sladkosnede bomo prikazali različne tehnike priprave krem, nadevov, biskvitov, želejev, itd. in vas spoznali z restavracijskim vidikom priprave sladic, ki vam lahko olajša pripravo doma. Zavedamo se, da je med vami kar dosti sladkosnedih mojstrov, mogoče pa vas navdušimo še za kaj novega.


6. SHRANJEVANJE ŽIVIL IN FERMENTACIJA 18.7.2023 ob 9. uri in 15. uri. Delavnica traja 4 šolske ure

Shranjevanje je bilo v preteklosti ena najpomembnejših tehnik, ki se je z prihodom hladilnikov in zamrzovalnikov ustavila. Na delavnici boste spoznali tako moderne kot klasične pristope shranjevanja od soljenja, sušenja in fermentiranja. Naučili se bomo izdelave fermentiranih past, izdelave fermentiranih napitkov in preprostih načinov spontane fermentacije.


7. NABIRALNIŠTVO: 24.7.2023 ob 9. uri in 15. uri. Delavnica traja 4 šolske ure


Pri delavnici nabiralništva bomo na okoliških travnikih, vrtu in gozdu spoznali samonikle rastline. Mnoge rastline, ki jih imamo za plevel so lahko velikokrat odlična zelenjava, ki popestri naše vsakdanje jedilnike.

Kar bomo nabrali bomo potem v kuhinji tudi pripravili, spoznali bomo kdaj in za kaj so posamezne rastline najbolj primerne. V spremstvu naših sommelierjev bomo pripravili brezalkoholne napitke in koktajle iz takrat rastočih cvetlic v našem divjem vrtu.


Foto: Peter Irman


Projekt CREAMED je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.


bottom of page