top of page
  • LAS Barje

VABILO na omizje Pametne vasi – nove tehnologije ter koncepti za ohranitev podeželja in podeže

V petek, 22. marca 2019, ob 19. uri vas vabimo v Cankarjev dom Vrhnika (Tržaška cesta 25, Vrhnika), na omizje Pametne vasi – nove tehnologije ter koncepti za ohranitev podeželja in podeželskih mest.

Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost. Na dogodek se, prosimo, prijavite na: http://bit.ly/2NY03Lp.

Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, gozdarstvu, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo, gospodarstvo in okolje? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželskimi mesti in prestolnicami ne bo povzročil izseljevanja, revščine ter propada podjetij, obrtnikov in kmetij? Ali bomo znali te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, učinkovitejšo izrabo kmetijskih in gozdnih površin ter čistejše okolje? Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi, Evropski parlament pa je na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona EUR, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev. Pripravljajo se tudi inštrumenti za financiranje pametnih podeželskih območij v naslednji finančni perspektivi EU. Na predlog poslanca Bogoviča bo tako za razvoj Pametnih vasi namenjenih predvidoma 2,4 milijarde EUR v okviru spodbud iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V Vrhniki bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo v prihodnosti. Na omizju bodo projekte in dobre prakse s tega področja predstavljali: • Franc Bogovič, poslanec Evropskega parlamenta (SLS/EPP), • Marko Zevnik, direktor Zavoda Sopotniki za prostovoljne prevoze starostnikov na podeželju, • Sandra Turnšek, direktorica Mlekarne Krepko – • Amalija Božnar, direktorica Čebelarstvo Božnar.

Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/EqpVozN1RwS2

bottom of page