top of page
  • LAS Barje

Rimski dan na Zaplani



V soboto, 26.9.2020 vas vabimo na Rimski dan na Zaplani! Spoznajte rimsko dediščino preko pestrega programa: ustvarjalne delavnice za otroke, ponazoritve starorimskega vojaškega življenja in rimska kulinarika. 

Izkusili boste življenje v rimskem taboru pred 1700 leti! Prikazali vam bomo antične obrti in rokodelstvo, vojaško opremo skozi rimska stoletja in oblačila ter reči iz tedanjega vsakdana, odkrivali pa boste lahko še starorimsko hrano, nakit in modo. Otroci in tisti mlajši po srcu se boste lahko udeležili urjenja za rimskega legionarja, se udeležili iger skozi čas ali si izdelali lastno fibulo.

Ob tej priložnosti se boste v spremstvu rimskih legionarjev podali na voden pohod po novi tematski poti: Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu! (zbor ob 10.00 pri Gostilni Mesec).

Začne se med Vrhniko in Logatcem, kjer se nahaja Ajdovski zid, najdaljši odsek rimskega zapornega sistema claustra Alpium Iuliarum. Zid je dolg okoli 7 km, ob njem pa je nekoč stalo kar 35 obrambnih stolpov. Dva med njimi smo v sklopu projekta Claustra+ tudi delno rekonstruirali. Ajdovski zid je že dolga stoletja zapuščen. Toda življenje ob njem ni nikoli izginilo. Gozd okrog njega je dom številnih rastlin in živali ter zelo zanimiva in raznolika pokrajina.

Pridruži se dogodivščini in se zabavaj ob spoznavanju skrivnosti narave in sledov zgodovine v okolici! Obisk je brezplačen.


Prireditev bo v vsakem vremenu.


Dogodek organizira Zavod Ivana Cankarja Vrhnika v sodelovanju z Zavodom Škrateljc ter Kulturnim društvom Vespesjan.

bottom of page