top of page
  • LAS Barje

Na Vrhniki je poskusno začel delovati sistem Biciklanc

Na Vrhniki je poskusno začel delovati sistem javne izposoje koles Biciklanc. Sistem, kot ga poznajo že v večjih mestih, lahko uporabi tudi javnost. »Vsi smo za trajnostni razvoj, a preidimo od besed k dejanjem. Zato danes odpiramo prve tri postaje javne izposoje koles, s katerimi bomo dokazali našo resnost pri trajnostni mobilnosti,« je na odprtju dejal župan Daniel Cukjati, ki si je tudi »prvi« izposodil kolo in preizkusil sistem delovanja. Pa ne gre samo za sistem trajnostne mobilnosti, ampak tudi za praktični vidik, je bilo slišati od naključno prisotnih na odprtju, saj je premik med posameznimi točkami na Vrhniki s kolesom hitrejši in enostavnejši kot z avtomobilom. Da pa smo ob tem še nekaj naredili za okolje in svoje telo, pa sploh ne gre izgubljati besed.

Trenutno so na Vrhniki tri postaje, kjer si lahko izposodite in parkirate kolo: pri glasbeni šoli, ZICu in na Vrtnariji. To ni dokončni seznam lokacij. Na odprtju je bilo rečeno, naj občani predlagajo nove lokacije. »Seveda je širitev mreže odvisna tudi od uporabe. Večja kot bo uporaba koles, bolj se bo širila mreža,« je dejal župan Cukjati. Projekt Biciklanc so podprli Občina Vrhnika, ZIC Vrhnika in 77 – optika in očesna ordinacija Jelovčan. Na voljo je trinajst koles, od tega so štiri električna. Do konca leta bo deloval poskusni sistem, v novem letu pa bo uporaba plačljiva. V Kranju, ki ima bolj razvejan sistem kot na Vrhniki, uporabnik za letno uporabo kolesa plača 25 evrov. Na Vrhniki dokončna cena še ni določena, bo pa zagotovo nižja.

Vsak uporabnik (imetnik kartice) lahko na teden koristi kolo 840 minut. Omejitev je postavljena z namenom, da lahko za krmilo poprimejo tudi drugi uporabniki. Pred prvo uporabe se morate registrirati. Vse potrebno za pridobitev uporabniške kartice uredite v TIC Vrhnika na Tržaški cesti 9.

bottom of page