top of page
  • LAS Barje

Dnevniki odpadne hrane - spletna aplikacija

LAS Barje z zaledjem začenja s pripravo Strategije lokalnega razvoja za programsko obdobje 2021-2027, ki bo vključevala potrebe in potenciale območja občin Borovnica, Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Horjul, Log-Dragomer in Vrhnika.

Zavržena oz. odpadna hrana na območju omenjenih občin je ena od aktivnosti, ki obravnava izzive trajnostnih prehranskih sistemov, zato jo bomo vključili tudi v Strategijo Lokalnega razvoja.

Podatke o odpadni hrani v gospodinjstvih, z uporabo metode vodenje kuhinjskega dnevnika odpadne hrane v gospodinjstvih, analizira Ministrstvo za okolje in prostor v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.


Vabimo vas, da na spletni strani https://dnevniki.care4climate.si/ preko spletne aplikacije izpolnite dnevnik odpadne hrane, s katerim boste beležili količine zavržene hrane, ki nastane v vašem gospodinjstvu.

Kako izgleda dnevnik odpadne hrane?

kuhinjski-dnevnik-odpadne-hrane-2023
.pdf
Download PDF • 545KB

Kako lahko sodelujete?

Na spletni strani se je potrebno najprej registrirati, nato pa začnete z izpolnjevanjem. Izpolnjujete lahko elektronsko, in sicer preko računalnika, mobilnega telefona ali tablice.


Kdo lahko sodeluje?

Sodeluje lahko vsak, priporočamo pa enega uporabnika na gospodinjstvo.

Kako dolgo je potrebno voditi dnevnik? Dnevnik izpolnjujte sedem dni zaporedoma. Izberite teden, ki je za vas najbolj običajen.


Kako merimo količino odpadne hrane?

Vsako hrano, ki jo nameravate zavreči, stehtajte s kuhinjsko tehtnico. Če nimate tehtnice, skušajte količino čim natančneje oceniti.


Katero odpadno hrano vpisujemo v dnevnik? Vpisujte samo hrano, ki ste jo zavrgli doma – v vašem gospodinjstvu. Če ste določene obroke jedli v restavraciji, v službi, šoli in drugod ter se je nekaj te hrane zavrglo, tega ne vključite v dnevnik, ker te hrane niste zavrgli doma.


Kam pošljemo izpolnjen dnevnik?

Izpolnjen dnevnik lahko pošljete po elektronski pošti na naslov odpadnahrana.mop@gov.si ali po navadni pošti na naslov: Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana s pripisom: LIFE IP CARE4CLIMATE – kuhinjski dnevniki odpadne hrane.


Če želite izvedeti več, so rezultati analize podatkov, zbranih z metodo vodenja kuhinjskega dnevnika odpadne hrane v gospodinjstvih, za obdobje jesen–zima 2021 dostopni na: https://www.care4climate.si/_files/1737/LIFE-IP-CARE4CLIMATE_Rezultati-kuhinjski-dnevnik-jesen_zima_2021.pdf

Commentaires


bottom of page