top of page
Zivosrebrna pot na Vrhniškem.jpg

K5: ŽIVOSREBRNA POT NA VRHNIŠKEM

Popotovanje v živosrebrno preteklost

Med Idrijo in Vrhniko so v začetku 16. stoletja, kmalu po odkritju živosrebrne rude, zgradili cesto, da bi po njej oskrbovali idrijski rudnik s potrebnimi materiali, obenem pa skrbeli za tovorjenje rude v svet. Zdaj je že dolgo le še zgodovinski spomin, ki pa ga ohranja prijetna kolesarska pot z Vrhnike na Zaplano – po delu nekdanje »živosrebrne« ceste. Na njej se boste naužili lepih razgledov na Cankarjevo mesto in njegovo razgibano zaledje, na Zaplani pa tudi na prostrano hribovje proti Notranjski.

Opis poti
Namig

Kolesarili boste po poti K5, ki je del Mreže kolesarskih poti na Vrhniškem. To pomeni, da vam bodo med kolesarjenjem v pomoč oznake poti in pojasnjevalne table.

Pot se začenja pred nekdanjim skladiščem živega srebra na Vrhniki, od koder so rudo po Ljubljanici odpremili do Ljubljane. Tod je pojasnjevalna tabla s ključnimi informacijami o poti in zgodovini poti. 

Pot sprva povede po vrhniških ulicah, se zatem polagoma vzpne in se izvije iz mesta na pretežno samotne makadamske in kolovozne poti v zavetju grmičevja in drevja ter travnikov in pašnikov. Z dvigovanjem nad vrhniško ravnico in približevanjem Zaplani postaja svet čedalje bolj odprt in razgleden.

Skozi naselje Strmica se še poslednjič »resneje« vzpnete, dokler se na Jerinovem Griču, kjer je priljubljeno družinsko gostišče Mesec, pot ne zravna in se zatem spusti naprej po stari »živosrebrni« cesti proti Idriji, med travnatimi in pašnimi planjavami, ki jih na vseh straneh robijo gozdovi. Konec poti oznanita Napoleonov vodnjak in pojasnjevalna tabla K5 ob cesti.

Sledi le še spust nazaj na izhodišče po trasi vzpona.

Pot je v celoti označena s smerokazi in pojasnjevalnimi tablami.

Če si želite popestriti povratek, se lahko na razcepu za Star maln spustite levo po strmejšem makadamskem klancu v dolino potoka Bele. Naredite lahko še kratek »obvoz« do okrepčevalnice v Starem malnu in do zajezenega potoka, kjer se je mogoče poleti osvežiti v čisti vodi.

Izhodišče

Nekdanje skladišče živosrebrne rude, Ljubljanska cesta 17, Vrhnika; na začetek poti opozori pojasnjevalna tabla. Brezplačno lahko parkirate na Tržaški cesti pred TIC Vrhnika, malce pred izhodiščem poti. Z avtobusom LPP Ljubljana–Vrhnika, linija št. 47.

Dolžina
Vzpon

8,5 km 

280 m

Gostinska ponudba

Gostilna Mesec, Zaplana

Gostinski lokali na Vrhniki

Zanimivosti

Cankarjeva spominska hiša

Star maln

Pravljično doživetje Tempelj zmaja Lintverna

Tehniški muzej Slovenije v Bistri

bottom of page