top of page
ze_kolesi po Polhograjskih dolomitih.jpg

Z E-KOLESI PO POLHOGRAJSKIH DOLOMITIH

Epski krog po Polhograjskem hribovju z e-kolesom

Privoščite si vrhunsko razgledno turo po čudovitem svetu Polhograjskih Dolomitov – z e-kolesom! Navdušeni boste nad naravo, ki vas bo obdajala: nad prostranimi gozdovi, travniki in pašniki ter nad razgledi po razgibani okolici in dlje, vse do sivih grebenov Alp. Navdušeni boste nad kulturno krajino: nad slikovitimi cerkvami na hribčkih, samotnimi kmetijami in odročnimi vasmi. Na e-kolesu boste lahko splet naravne in kulturne krajine Polhograjcev občudovali sproščeno in brez večjega napora, klancem navkljub.

Opis poti
Izhodišče

Krožno pot po razgibanem predalpskem svetu na pragu Ljubljane lahko začnete pri Polhograjski graščini v Polhovem Gradcu, osrednjem naselju Polhograjskega hribovja, ali na Črnem Vrhu na počitniški domačiji Pr’Popr; na obeh lokacijah izposojajo gorska e-kolesa.

Če se boste odločili za začetek v »grajskem slogu«, boste od graščine zapeljali po ravnici doline potoka Božne, ki žubori ob cesti v zavetju gozda. Ko vas smerokaz za Črni Vrh povede levo, prevzame skrb za glasbeno spremljavo njegov še živahnejši pritok. Vse dokler se ne začne najstrmejši del ture: dolg serpentinast vzpon proti Črnemu Vrhu. Ob prihodu v vas boste ugledali smerokaz za domačijo Pr’Poper, ki je le lučaj proč od ceste.

Na e-kolesu boste udobno premagovali klanec in uživali v čedalje bolj razgledni pokrajini. Od pomladi do jeseni se boste tukaj okopali v vseh odtenkih zelene, v pozni jeseni pa boste uživali v pisanici toplih barv.

Pot vas bo vodila po širokih asfaltnih in makadamskih cestah, kjer skoraj ne boste srečali avtomobila, pretežno po razglednem odprtem svetu travnikov in pašnikov, mimo odročnih vasi in samotnih kmetij, pod cerkvami na hribčkih, v naročju gozdov. Naužili se boste zvokov narave: od tišine do ptičjega petja, šumljanja drevesnih krošenj, sem in tja vas utegnejo glasno pozdraviti koze in ovce, pa krave ...

Popoln akvarel naravne in kulturne krajine.

Pot ni označena, zato jo je mogoče prekolesariti le s pomočjo GPX sledi ali z dostopom do mobilne aplikacije, ki vas vodi po predvideni trasi; oboje vam zagotovijo ob izposoji e-kolesa, ob kateri prejmete tudi potrebno zaščitno opremo.

 

Namig 1

Če boste turo začeli na Črnem Vrhu, se lahko najdaljšemu klancu izognete – tako, da turo končate v Polhovem Gradcu, od tod pa se vrnete na izhodišče z avtobusom. S tem skrajšate izlet za cca. 9 km.

 

Namig 2

Turo lahko podaljšate s potjo »E-krog okoli Michelinove zvezdice« ; s tem se celoten izlet podaljša na 48 km in vzpon poveča na 1260 m.

 

Pozor

Nekateri deli spustov po makadamu so strmejši; če niste vešči takšnih spustov, priporočamo, da te dele prehodite ob kolesu.

Polhograjska graščina, Polhov Gradec – parkirišče. Z avtobusom LPP Ljubljana–Polhov Gradec, linija št. 51 in 52

Domačija Pr’Popr – parkirišče. Z avtobusom LPP Ljubljana–Črni Vrh, linija št. 51 in 52.

INFORMACIJE – IZPOSOJA KOLES IN GPX SLED

JZ Polhograjska graščina

T: 01 36 456 94 ali 031 776 259

E: info@grad-polhovgradec.si

Dolžina
Vzpon
Gostinska ponudba

37 km 

950 m

Gostilna Pri Pratkarju, Polhov Gradec

Zanimivosti

Muzej pošte in telekomunikacij – Polhograjska graščina, Polhov Gradec

Polhov doživljajski park, Polhov Gradec

Hiša medu Božnar, Polhov Gradec

bottom of page