top of page

Z E-KOLESOM OKOLI ŠENTJOŠTA NAD HORJULOM

E-krog okoli Michelinove zvezdice

Šentjošt nad Horjulom v zaledju Ljubljane je posebna vas. Tako majhna, pa tako zanimiva! Tod lahko namreč doživite vrhunsko kulinariko enega najbolj znanih slovenskih chefov z Michelinovo zvezdico; pokusite lahko odlične mlečne kozje izdelke; prelevite se lahko v slikarja fresk in restavratorja; prenočite lahko v hiši z bogato zgodovino ... Lahko pa vas tudi – obkolesarite. In tako doživite tudi tukajšnjo lepo naravno krajino. Z e-kolesom, tako da bo izlet čim bolj lahkoten.

Opis poti

E-kolesa ponujajo v najem v Možinetovi hiši, zgodovinski stavbi v središču vasi, ki se ponaša tudi z dvema cerkvama. Od tod se spustite po cesti proti Horjulu, v zavetju gozda, dokler vas smerokaz za vas Butajnova ne povede v daljši klanec. Še naprej ste v objemu gozda, ki pa se občasno razpre v prostrana travnata in pašna pobočja. Malce pred Butajnovo klanec nekoliko popusti, od tod pa se začenja daljši in razmeroma strm spust po makadamski cesti, po katerem dosežete vznožje Šentjošta. Tukaj namesto najkrajše poti do cilja izberete daljšo in slikovitejšo – ob ozkem potoku, ki se znova vzpne in vas v zavetju gozda polagoma pripelje sprva na obronke Šentjošta, zatem pa v samo vas.

Pot ni označena, zato jo je mogoče prekolesariti le s pomočjo GPX sledi ali z dostopom do mobilne aplikacije, ki vas vodi po predvideni trasi; oboje vam zagotovijo ob izposoji e-kolesa, ob kateri prejmete tudi potrebno zaščitno opremo.

 

Namig

S krogom lahko dopolnite tudi turo Epski krog po Polhograjskem hribovju z e-kolesom; s tem se ta podaljša na 48 km in vzpon poveča na 1260 m.

 

Pozor

Spust po makadamski cesti iz vasi Butajnova do razcepa za Šentjošt je pretežno strm; če niste vešči takšnih spustov, priporočamo, da strmejše dele ceste prehodite ob kolesu.

Izhodišče

Možinetova hiša, Šentjošt nad Horjulom – parkirišče. Z avtobusom LPP Ljubljana–Šentjošt nad Horjulom, linija št. 56.

INFORMACIJE – IZPOSOJA KOLES IN GPX SLED

JZ Polhograjska graščina

T: 01 36 456 94 ali 031 776 259

E: info@grad-polhovgradec.si

Dolžina
Vzpon
Gostinska ponudba

11 km 

310 m

Grič, Šentjošt nad Horjulom

Sirarstvo Orešnik

z e-kolesom okoli Šentjošta nad Horjulom.jpg
bottom of page