top of page
UČNA POT BEVKE ALEŠ FEVŽER (31).JPG

Avtor fotografije: Aleš Fevžer

UČNA POT BEVKE

Prijeten družinski potep po Barju

Ste vedeli, da Ljubljansko barje že dolgo ni več barje? Poznate rastline in živali, ki bivajo tod? Pa zaklade, ki jih skriva Ljubljanica? Vse to in še veliko več boste izvedeli na krožni Učni poti Bevke, ki seznanja z naravno in kulturno krajino Barja. Vodi po širokih makadamskih cestah in travniških kolovozih, ki prepredajo barjansko ravnico, je razmeroma kratka, tako da je odličen izbor tudi za družine z manjšimi otroki.

Opis poti

Učna pot Bevke se začenja južno od istoimenskega naselja (Bevke), pri osamelcu Gradišče. Tukaj je manjše parkirišče, več možnosti za parkiranje pa je v Športnem parku Bevke. Od tod vas do začetka učne poti pripelje neprometna cesta skozi vas, celotna tura pa se podaljša za blizu 6 km.

Na začetek učne poti opozori uvodna pojasnjevalna tabla, na kateri sta opisa Krajinskega parka Ljubljansko barje in učne poti z zemljevidom. Pod njo je puščica, ki vas usmeri naravnost, po široki makadamski cesti. Pojasnjevalnih tabel, ki seznanjajo s tukajšnjo bogato naravno in kulturno dediščino, je skupaj z uvodno devet. Na njih boste med drugim izvedeli, da je Barje neskončen 

preplet vlažnih travnikov, steljnikov, logov, mejic, njiv ..., da je tod nekoč potekala mlinarska pot, pa o Ljubljanici, »reki sedmerih imen«, in njenih zakladih ... Lahko pa se le prepustite brezskrbnemu kolesarjenju po izjemno lepi, tihi pokrajini.

      Pot je v celoti ravninska, brez vzponov in spustov. Je odlično označena, puščice ali deček Barjanko, maskota poti, vas dosledno vodijo po njej. Pogled, ki sega čez prostrano ravnico, na eni strani zapira Krimsko hribovje, na drugi Polhograjski Dolomiti.

      Učna pot Bevke je prijetna za kolesarje in pohodnike.

Pozor

Obisk ni priporočljiv po obilnejšem deževju, saj je lahko pot zaradi poplavljenosti deloma neprevozna oziroma neprehodna.

Izhodišče

Parkirišče pri Gradišču/Športni park Bevke

Dolžina

5 km (Učna pot Bevke); 11 km, če začnete izlet v Športnem parku Bevke

Gostinska ponudba

Športni park Bevke

Zanimivosti

Naravni rezervat Mali plac, Bevke

Pravljično-doživljajska Pot močvirskih škratov na Mali plac, Bevke

Vaška vaga, Bevke

bottom of page