top of page
VRGNIKA K4 ALEŠ FEVŽER (3).JPG

Avtor fotografije: Aleš Fevžer

K4: ZGODOVINA PREVOZNIH SREDSTEV NA VRHNIŠKEM

Izlet v zgodovino prometa z doživetjem Barja

Podajte se po sledeh petih tisočletij prevoznih sredstev in poti v zaledju Ljubljane – od najstarejšega odkritega kolesa na svetu do prvega odseka avtoceste v Sloveniji ter nekdanji Jugoslaviji! O zgodovini prometa si boste lahko prebrali na pojasnjevalnih tablah ob poti, sicer pa vas čaka prijeten kolesarski krog po lepo urejeni opuščeni železniški progi in prostranem svetu Ljubljanskega barja. Pretežno ravninska tura, ki jo »poživita« zgolj dva strma, a kratka klanca.

Opis poti

Kolesarili boste po poti K4, ki je del Mreže kolesarskih poti na Vrhniškem. To pomeni, da vam bodo med kolesarjenjem pretežno v pomoč oznake poti.

Začetek (in konec) krožne poti je železniška postaja zadnjega odseka zdaj že desetletja opuščene železne ceste na Vrhniki, ki je povezovala Cankarjevo mesto z Ljubljano. Tod je pojasnjevalna tabla o zgodovini prometa na Vrhniškem, ki vas pospremi na pot.
Ta sprva popelje po nekdanji železniški trasi, zdaj pa prijetni makadamski poti, drevoredu, skozi katerega se na levi odpirajo lepi pogledi na zeleno pokrajino.

Do naselja Drenov Grič boste kolesarili naravnost, dokler vas trasa ne povede proti cesti Vrhnika–Ljubljana, ki jo varno prečkate in nadaljujete po neprometni asfaltni cesti proti vasi Bevke na Ljubljanskem barju. Pozor: ta del poti je edini, kjer označbe umanjkajo, zato je treba pozorno preveriti zemljevid oziroma GPX sled!

Preostali del izleta vodi po Barju, med prostranimi travniškimi ravnicami in redkim gozdom, mimo vodnih jarkov, značilnih za barjansko pokrajino; vodi vas skozi Bevke (ustavite se ob nekdanji vaški vagi in preverite, ali zazna tudi tako lahak »tovor«, kot je človek!) in čez osamelec Blatna Brezovica, kjer se deloma prekrije s tematsko potjo Bobrova pot. Tukaj boste morali premagati edina, a kratka klanca na poti. Drugi, ki privede do cerkve sv. Jakoba, se naglo »zravna« v razgledno pot – za vami se nad Barjem dviguje Krimsko hribovje, pred vami se razprostirajo Polhograjski Dolomiti, za njimi Alpe.

Pot pretežno vodi po neprometnih asfaltnih in udobnih makadamskih cestah. Četudi ste pogosto blizu pomembnih prometnic, ste večidel poti oviti v kokon spokojnosti.

Pot je pretežno označena s smerokazi in pojasnjevalnimi tablami, za popolno orientacijo pa bo potrebna uporaba zemljevida ali GPX sledi.

Izhodišče

Vrhnika, nekdanja železniška postaja na križišču Jelovškove ceste in Delavskega naselja; na začetek poti opozori pojasnjevalna tabla. Brezplačno lahko parkirate ob Tržaški cesti pred TIC Vrhnika, malce pred izhodiščem poti. Z avtobusom LPP Ljubljana–Vrhnika, linija št. 47.

Dolžina
Vzpon
Gostinska ponudba

22 km 

120 m

Gostinski lokali na Vrhniki

Športni park Bevke

Zanimivosti

Cankarjeva spominska hiša

Tehniški muzej Slovenije v Bistri

Naravni rezervat Mali plac, Bevke

Pravljično-doživljajska Pot močvirskih škratov na Mali plac, Bevke

Vaška vaga, Bevke

bottom of page