top of page
VRHNIKA K2 ALEŠ FEVŽER (13).JPG

Avtor fotografije: Aleš Fevžer

K2: Z VRHNIKE NA PLANINO IN ZAPLANO

Razgledna tura v hribovitem zaledju Cankarjevega mesta

Lep kolesarski krog, ki vas popelje iz rojstnega kraja največjega slovenskega pisatelja na razgledno Planino nad Vrhniko, na očarljivo Zaplano, oazo zelenja in miru, in po dolini skrivnostnega potoka Bele. Zaradi razmeroma dolgega vzpona na Planino je zanimiva še zlasti za kolesarje, ki si želijo preživeti dan v čudoviti in odmaknjeni naravi, a bi turo radi popestrili tudi z malce zajetnejšim kondicijskim izzivom.

Opis poti
Namig
Izhodišče
Dolžina
Vzpon
Gostinska ponudba
Zanimivosti

Kolesarili boste po poti K2, ki je del Mreže kolesarskih poti na Vrhniškem; to pomeni, da vam bodo med kolesarjenjem v pomoč tudi oznake poti.

Pot se začenja pred TIC na Vrhniki, od koder popelje proti Stari Vrhniki; tod se na dolgi zeleni ravnici dodobra ogrejete, preden se začne cesta proti Planini vzpenjati. Klanec bolj kot ne vztraja vse do planinske koče na Planini, tako da se lahko tisti, ki se niste ustrezno podkrepili pred začetkom kolesarjenja, okrepčate že med vzponom na turistični kmetiji Kuren oziroma Pr’Figarji. Ta domuje na razglednem griču, znana pa je po odlični domači hrani; a pozor: odprta je le od petka do nedelje.

Proti Planini se sprva vzpenjate po neprometni asfaltni cesti, ki jo čez čas zamenja široka makadamska gozdna cesta. Večidel kolesarite v zavetju gozda.

Na Planini vas pozdravita planinska koča in 22 m visok razgledni stolp, s katerega se odpre čudovit razgled: na Ljubljansko kotlino, Ljubljansko barje, Polhograjsko in Krimsko hribovje ter hribovje proti Notranjski, v jasnem vremenu pogled seže do Alp. V koči strežejo odlično planinsko hrano, pokusite lahko tudi tukajšnji posebnosti, slastne vrhniške štruklje in Cankarjevo skodelico kave (z njo kolesarjenje še malce kulturno »začinite«).

S Planine se spustite po isti trasi, po kateri ste se vzpeli, do odcepa, kjer vas kažipot usmeri levo proti Zaplani. Sprva kolesarite še po makadamu in v objemu gozda, čez čas pa se boste spustili po sprva ozki, zatem pa čedalje širši asfaltni cesti, dokler ne dosežete Zaplane, tamkajšnjih travnikov, pašnikov, sadovnjakov, gozdov ... Od tod sledi razgleden spust nazaj proti Vrhniki, z lepim koncem po senčni dolini potoka Bele.

Pot je pretežno označena s smerokazi, za popolno orientacijo pa bo potrebna uporaba zemljevida ali GPX sledi.

Pot K2 pelje mimo odcepa za Star maln, kjer je okrepčevalnica in kjer se lahko poleti osvežite v čisti vodi zajezenega potoka; do tja je od odcepa le 200 m kratkega vzpona.

TIC Vrhnika; pred njim so ob Tržaški cesti brezplačna parkirišča. Z avtobusom LPP Ljubljana–Vrhnika, linija št. 47.

23 km 

470 m

Turistična kmetija Kuren (Pr’Figarji)

Planinska koča na Planini nad Vrhniko

Gostilna Mesec, Zaplana

Gostinski lokali na Vrhniki

Cankarjeva spominska hiša

Star maln

Pravljično doživetje Tempelj zmaja Lintverna

Tehniški muzej Slovenije v Bistri

bottom of page