top of page

IZ HORJULA NA KORENO

Iz zelene doline na razgledni greben in na domače dobrote

Povzpnite se na enega najprijaznejših razglednih grebenov v Polhograjskem hribovju! Koreno, vas in vrh, ki ločuje dolino potoka Horjulščica od doline potoka Gradaščica, se dviga dovolj visoko (729 m), da se z njega odpre čudovit razgled. Ta zaobjame Ljubljansko kotlino, preostale Polhograjske Dolomite, Krimsko hribovje, hribe proti Notranjski in seže do Alp. Na Korenu je najstarejša cerkev v občini Horjul, sv. Mohorja in Fortunata z začetka 14. stoletja, na Turistični kmetiji Pr'Janš pa se lahko ob koncu vzpona okrepčate z domačo hrano – ali, kot pravijo v teh krajih: Bog tukaj »roko ven moli«!

Opis poti

Turo začnete v Horjulu, enem največjih naselij Polhograjskega hribovja, ki leži v slikovitem naravnem okolju. Parkirate lahko v tamkajšnjem športnem parku, od koder vas pot povede na glavno cestno povezavo z Dobrovo. Kratek čas kolesarite ob njej proti Zaklancu, dokler vas smerokaz za Polhov Gradec ne povede levo na ožjo in malo prometno cesto; od tod imate lep 

razgled na cerkev sv. Urha na dolomitskem Griču, ki slovi po ohranjenem srednjeveškem obzidju s stolpoma nekdanjega protiturškega obrambnega tabora.

Cesta se začne polagoma vzpenjati, za seboj puščate dolino Horjulščice, ki jo na obeh straneh robijo prostrani gozdovi. Dvigujete se med gozdovi, travniki in pašniki, do naselja Prosca, kjer zapustite cesto za Polhov Gradec in se zapeljete do hiš in gospodarskih poslopij, do konca asfalta. Od tod ste na makadamski cesti, pretežno v zavetju gozda, mestoma pa se svet odpre in pogled se odkotali čez travnate senožeti in spet navkreber po alpskih pobočjih. Ta del je kolesarsko najzahtevnejši, saj klanec ne popusti – dokler se iz gozda ne izvijete na odprt svet tik pred Korenom. Kmalu si lahko odpočijete pod lipo ob cerkvi  sv. Mohorja in Fortunata in uživate v izjemnem razgledu.

Od tod vas čaka le še spust po asfaltni, neprometni serpentinasti cesti nazaj do izhodišča, ki pa se ga splača že kmalu prekiniti za obisk Turistične kmetije Pr’Janš (kmetija je zaprta ob ponedeljkih in torkih). Kaj je lepšega za konec kot pristne domače dobrote!

Pot ni označena, zato priporočamo uporabo zemljevida ali GPX sledi.

Izhodišče
Dolžina
Vzpon
Gostinska ponudba

Športni park Horjul – parkirišče

13 km 

410 m

Turistična kmetija Pr’ Janš, Koreno

Gostinski lokal Horjulček, Športni park Horjul

Iz Horjula na Koreno.jpg
bottom of page