top of page
BOBROVA POT ALEŠ FEVŽER (3).JPG

Avtor fotografije: Aleš Fevžer

BOBROVA POT

Po obronkih barjanskega osamelca

Stara stavbna arhitektura, vaška sakralna dediščina, pradavna zgodovina, biotska pestrost ... in barjanska ravnica. Bobrova pot, ki vodi po obrobju osamelca Blatna Brezovica (in čezenj), je polna zgodb, ki vas seznanjajo s tukajšnjo zanimivo kulturno in naravno krajino. Je pretežno ravninska, premagati je treba le dva kratka klanca, vodi pa po mirnih vaških cestah, makadamih in kolovozih. Z nje se odpirajo lepi razgledi na hribovje, ki obroblja Ljubljansko barje.

Opis poti

Bobrova pot se začenja v vasi, kjer je uvodna pojasnjevalna tabla poti. Skupaj jih je osemnajst, tako da pot zanesljivo poteši vedoželjnost vseh, ki bi si želeli izvedeti čim več o okolju, ki so ga obiskali.

Od tod nas po njej dosledno vodijo smerokazi z bobrom, maskoto poti. Zakaj bober? Zaradi znamenitega istoimenskega dela duhovnika in pisatelja iz bližnjih Notranjih Goric Janeza Jalna, seveda, v katerem predstavi življenje koliščarjev pred več kot štirimi tisočletji.

Tako boste na Bobrovi poti izvedeli tudi o koliščarjih na tem območju – o njihovih bivališčih, rokodelstvu, oblačilih, prehrani ... Sicer pa je pot speljana mimo večine vaških zanimivosti: od cerkve sv. Jakoba (mimo nje in naprej čez vas je speljana tudi slovenska Jakobova pot), ki so jo bistriški menihi želeli zgraditi na vrhu hriba, pa so domačini gradbeni material vedno znova znosili nazaj na Barje, vaške kapelice s poslikavami znanega cerkvenega slikarja Simona Ogrina, do poslopja nekdanje Ljudske šole in drugih zanimivih zgradb kmečke arhitekture, od lesenega svinjaka in svinjske kuhinje do senikov, kozolcev in tipičnih pritličnih domačij z ohranjenimi lesenimi ostrešji. Obiskovalci se na Bobrovi poti seznanijo tudi z biotsko zakladnico Barja.

Osamelec Blatna Brezovica se dviga nad ravnico komaj 35 metrov visoko; vsekakor je dovolj visok, da boste z vzponom nanj nagrajeni s še prostranejšim razgledom.

Bobrova pot je prijetna za kolesarje in pohodnike. Pot je pretežno označena, le ponekod označbe umanjkajo, zato priporočamo uporabo zemljevida ali GPX sledi.

Izhodišče

Blatna Brezovica; parkirišče pri Športnem parku, kjer je tudi uvodna tabla Bobrove poti

Dolžina

7 km 

Gostinska
ponudba

Žrebiček bar, Blatna Brezovica

Športni park Bevke

Zanimivosti

Naravni rezervat Mali plac, Bevke

Pravljično-doživljajska Pot močvirskih škratov na Mali plac, Bevke

Vaška vaga, Bevke

bottom of page