top of page
Barjanski mozaik.jpg

BARJANSKI MOZAIK

Doživetje živahnega barjanskega mozaika

Prijeten in nezahteven kolesarski izlet na pragu Ljubljane, kjer se pred vami razgrne čudovita in edinstvena pokrajina: Ljubljansko barje, mozaik izjemne naravne in kulturne krajine. Razgledna prostrana ravnica, po kateri se pogled polagoma kotrlja, dokler ne trči ob široka gozdnata pobočja hribov, ki se dvigajo nad Barjem.

Opis poti
Izhodišče
Dolžina
trase
Vzpon
Gostinska
ponudba
Zanimivosti

Krožna kolesarska pot Barjanski mozaik se začenja na zgodovinski Poti spominov in tovarištva, kjer je med drugo svetovno vojno tekla bodeča žica, na Dolgem mostu v Ljubljani. Na začetek poti opozorita večji pojasnjevalni tabli, naprej pa bo vaš vodnik pretežno moder smerokaz s kolesarjem. Pred začetkom kolesarjenja se lahko tudi oskrbite z vodo iz pitnika. 

Ko se izvijete iz naselja in zatem gozda, ko zapustite za seboj Ljubljano, se pred vami razgrne obsežna barjanska ravnica s travniki in njivami ter gozdnimi robovi, nad njo pa bedi Krim, »južni čuvaj Barja«; pogled se izgubi v temini gozdov Krimskega hribovja. Pot vas vodi po udobnih asfaltnih in makadamskih cestah, deloma skozi naselja (Brezovico, Bevke in Vnanje Gorice), kjer začutite živahen bivanjski utrip Barja, deloma po samotnejših cestah, kjer vlada prijetna spokojnost.

Pot Barjanski mozaik je bolj kot ne povsem ravninska. Mestoma, a redko, pripelje do prometnejših cest, kjer je potrebna večja previdnost.

Pot je pretežno označena, le ponekod označbe umanjkajo, zato priporočamo uporabo zemljevida ali GPX sledi.

PST, Dolgi most, Ljubljana; parkirišče: P+R Dolgi most; avtobusna postaja: LPP št. 6 Dolgi most

 33 km                               

 130 m

Gostinski lokali na Dolgem mostu v Ljubljani

Gostinski lokali v Brezovici (Podpeška cesta)

Športni park Bevke

Naravni rezervat Mali plac, Bevke

Pravljično-doživljajska Pot močvirskih škratov na Mali plac, Bevke

Vaška vaga, Bevke

bottom of page