top of page
  • LAS Barje

Prvo podjetniško druženje z zeliščarico Margito Vehar


V torek, 15.01., je bilo v Občini Borovnica na Osnovni šoli dr. Ivana Korošca, v sklopu projekta PSP Barje, izvedeno prvo »Podjetniško druženje z gostom«. Svoje podjetniške izkušnje je z nami delila Margita Vehar iz Srednje vasi pri Polhovem Gradcu, ki svojo podjetniško kariero gradi na poznavanju zelišč. V okviru podjetja Dežela zelišč svoje poznavanje zelišč, priprave čajev in zelišč kombinira s sodobnimi pristopi trženja, pri katerem si v veliki meri pomaga z uporabo sodobnih elektronskih socialnih omrežij.

Dotaknili smo se tudi sodelovanja Občine Dobrova – Polhov Gradec in Margite Vehar, kjer je predstavnica občine Helena Čuk predstavila, kako so se v občini lotili sodelovanja z različnimi lokalnimi ponudniki doma pridelanih in predelanih prehranskih in drugih izdelkov ter gostinskih, sobodajalskih in ostalih dejavnosti.

Na dogodku nam je Margita Vehar povedala svojo osebno zgodbo, skozi katero je spoznala, da je nujno potrebno, da si zadovoljen sam s seboj, da lahko stopiš na podjetniško pot. Njene besede so bile: «Šele, ko si na dnu, se lahko postaviš spet na noge!«. Margita je na začetku svoje podjetniške poti sodelovala v programih DPlac, Dplac Inkubator in Ferfl, ki jih izvaja Cene Štupar – CILJ. Tukaj je prišla do prvih podjetniških znanj in veščin. Razložila je, da je z razvojem sebe hkrati razvijala tudi svojo blagovno znamko. Vsem, ki imajo podjetniško idejo, ki jo želijo realizirati, polaga na srce, da si zastavijo ključna vprašanja, kot so: kaj imam, kaj znam, kakšne so moje izkušnje, kaj hočem, kaj zmorem, kaj me veseli, na koga se lahko obrnem po pomoč in ali sem ponosen nase. Da dobimo odgovore, se moramo ustaviti, pogovoriti sami s seboj, si zastaviti cilje in jih tudi zapisati.

Pravi, da ovire na poti ponujajo vedno neke druge rešitve. Zelo pomembno je tudi, da se dobro informiramo o formalnostih pred odprtjem pravne oblike podjetja, kot je to storila tudi sama in tako leta 2015 odprla podjetje »Deželo zelišč«. Trenutno sodeluje z brezposelnimi mladimi v programu Mladi M, Inštitutom IRDO MB, z Univerzami za 3. življenjsko obdobje in izvaja BNI predstavitve. Margitin pehtran iz Dežele zelišč najdemo tudi v Moji čokoladi za osrednji del čokoladne Slovenije na kar je zelo ponosna. Letos jo bomo lahko poiskali na 2. izmenjevalnici semen in sadik v Polhovem Gradcu, prav tako pa Margita sodeluje s tremi bioresonančnimi centri v Sloveniji, saj za njih zbira alergene v naravi. Sama skrbi za samooskrbo, pridelavo in predelavo zelišč, pakiranje izdelkov, marketing, prodajo, prodajo izdelkov po sejmih, prireditvah, itd. Z eno besedo bi lahko rekli, da je »one man band«. Njeni izdelki so tudi del »Dobrot blagajeve dežele« občine Dobrova – Polhov Gradec. Za konec je Margita še povedala, da je njena želja ozaveščati ljudi, da si lahko pomagamo sami.


Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. [/spb_text_block]

Comments


bottom of page